Het verhaal van de Flinke Jongen
Danny Dijkhuizen is Nederlands/Kaapverdiaans, 27 lentes jong, woont in omgeving Dordrecht en is als Sport & Bewegingsleider afgestudeerd op het DaVinci College in Dordrecht.
Danny groeide met zijn moeder en twee jongere broertjes op in Schiedam. Zijn vader was al vanaf zijn geboorte uit beeld. Hierdoor moest zijn moeder, een vader én moeder tegelijk zijn voor haar kinderen. Maar met onder andere de helpende hand van zijn oma wisten zij als gezin zich keer op keer uit de soms moeilijke tijden te redden. Ondanks dat het gezin het vaak niet breed had, waren zij toch rijk aan liefde en geluk met elkaar.
Toen Danny een 11 jarig jongetje was, kwamen zijn moeder en twee jongere broertjes om het leven bij een misdrijf (huiselijk geweld), wat ervoor zorgde dat Danny achter bleef als kleine jongen in de grote wereld. Vanaf dat moment moest Danny een ‘Flinke Jongen’ zijn. Hij ging tijdelijk bij zijn tante en neefjes wonen. In deze periode kreeg Danny een voogd vanuit Jeugdzorg die met hem mee keek naar zijn ontwikkelingen. Ondanks dat het goed met hem ging merkte zijn voogd dat hij op een bepaalde manier geremd werd en hier wilde hij iets aan doen.
Hij nam Danny mee op pad en liet hem de wereld buiten Schiedam en Rotterdam ontdekken. Samen reden zij naar een klein dorpje met de naam Strijen, waar zij op visite gingen bij Mike en Marian. Twee liefdevolle personen met een groot, prachtig gezin bestaande uit 8 personen, waarvan 6 kinderen. Tevens werd dit, kort na het bezoek, het pleeggezin waarbij Danny zijn leven verder voortzette. In het liefdevolle pleeggezin kreeg Danny door de ruime omgeving, de ruimte die hij nodig had om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en uit te groeien tot de persoon wie hij nu is. Een sterk, gedreven, vastberaden, enthousiaste, volwassen persoon met een krachtig positieve persoonlijkheid als zijn wapen.
‘’Zijn levensverhaal zal altijd een vaste begeleider blijven, maar Danny is een optimist en kijkt steeds weer positief naar de toekomst’’.
Danny besloot om met zijn ervaring en positieve blik op het leven iets te willen betekenen voor anderen. Zijn boodschap is dat een negatief verleden niet persé een rem hoeft te zijn voor het waarmaken van je dromen. Dit is de reden dat Danny zich nu inzet om voor kinderen en jongeren en een voorbeeld voor ze wil zijn, hij wil ze motiveren en inspireren om hun dromen waar te maken. Een positieve boost geven als ze het even niet zien zitten, laten zien dat als je ergens voor vecht, je het ook echt kan bereiken.
Waarom deel ik mijn verhaal?
Door het delen van mijn verhaal ontdekte ik de kracht van kwetsbaarheid.
Dit ontdekte ik direct na afloop toen ik mee deed aan het tv-programma: ”eoJONG” van de NPO (2012). In het programma deelde ik met knikkende knieën voor eerst mijn verhaal, wel direct met de wereld op landelijk niveau haha! Ik was bloed zenuwachtig tijdens de opnames, continue hoog in mijn adem en kwam steeds maar niet uit mijn woorden, tenminste zo ervaarde ik het. Het programma was nog geen 5 minuten afgelopen en er kwamen al voor mijn gevoel honderden reacties binnen van mensen die enorm waren geraakt, waren geïnspireerd en mensen die ieder een eigen soort kracht, boodschap en/of waarde eruit haalden. Natuurlijk kreeg ik er enorme kippenvel van maar tegelijkertijd vond ik het ook raar, want voor mij was het gewoon mijn verhaal, iets wat ik mee heb gemaakt. Het moedigde me wel enorm aan om het om wellicht vaker mijn verhaal te delen.
In 2013 werd ik uitgenodigd door radiostation FunX (mijn favoriete radiozender) voor een interview met Fernando, waarin mijn verhaal centraal stond en opnieuw kreeg ik kort na afloop een hoop reacties binnen, vergelijkbaar met de reacties na eoJONG. In oktober 2013 deed ik mee aan het tv-programma ‘Ode aan het leven’, waar ik een stukje van mijn verhaal deelde en optrad samen mijn grote idool Danny de Munk. Ook hier kreeg ik na afloop een hoop reacties en toen kwam het besef. Het besef dat kwetsbaarheid verbindt en dat ik enorm veel waarde aan het verspreiden was zonder dat ik het zelf door had. Puur met het delen van mijn verhaal.
Ik begon steeds meer weg te dromen met gedachtes als; ‘Ey, misschien kan ik wel iemand worden in dit wereldje (op het gebied van media, entertainment i.c.m. empowerment en inspiratie). Wat nou als ik nog veel meer mensen kan bereiken, kan inspireren en kan raken met mijn verhaal? Waar zou dit allemaal naartoe kunnen leiden?’
Eind 2015/begin 2016 werd ik benaderd door Hameeda Lakho (bestseller auteur met 200.000 verkochte boeken op haar naam) met de vraag om mee te werken aan haar nieuwe boek ‘Help Jezelf’. In 2013 was Hameeda dus een van de luisteraars die mijn verhaal hoorde in het interview met Fernando bij FunX. Mijn bijdrage aan het boek is het hoofdstuk over ‘erkenning’. In dit proces kreeg ik zoveel nieuwe inzichten over mezelf en mijn verhaal, ik wilde hier woorden aan geven en het uitwerken tot een soort lezing. Ik dacht; ”Een verhaal vertellen is leuk, maar wat nou als je nog een laag dieper kan gaan en in/uit kan zoom op jouw eigen verhaal, om op die manier nog meer inzichten, kennis en waarden te delen met anderen met als doel anderen te helpen en te inspireren om negatieve levenservaringen om te buigen naar positieve kracht. Toen nog niet letterlijk in deze woorden, maar het kwam er wel op neer.
Na de boekpresentatie kwam Hameeda naar mij toe om mij uit te nodigen als plenaire spreker bij haar eerst volgende themadag (2016) die zij jaarlijks organiseert. Natuurlijk zei ik ja en stond ik voor het eerst op een professional podium als spreker. Nog niet eerder deelde ik mijn verhaal voor een live publiek. Kijk ik had wel al veel podiumervaring opgebouwd door regelmatig op te treden voor honderden en soms wel duizenden kinderen met mijn muziek, maar dit was wel van een ander kaliber. Voor het eerst stond ik te spreken voor een live publiek van 150 mensen, gevarieerd van lotgenoten/ervaringsdeskundigen tot aan professionals (voornamelijke zorg, welzijn etc). Ik kon meteen mijn net bedachte lezing uitproberen waar ik een theatraal sausje aan had gegeven. Ik sprak de laatste woorden uit en kreeg meteen een aantal minuten durende staande ovatie van de hele zaal. Wauw wauw wauw! Alles viel hier voor mij op zijn plek en ik voelde meteen dat dit is wat ik moet doen.
Ook hier ontdekte ik iets nieuws, namelijk dat ik door het delen van mijn verhaal ook professionals kon bereiken, kon inspireren en verschillende waarden kon geven die zij direct toe konden passen in hun werk. Ik ontdekte mijn purpose of life, namelijk dat ik op grote schaal wil bijdragen aan een wereld waarin ieder mens zich gehoord voelt, zich gezien voelt, hulp durft te vragen wanneer hij of zij dat nodig heeft en dat ieder mens achter zijn of haar dromen aan durft te gaan, ondanks misschien wel een pittig verleden.
Sindsdien spreek ik jaarlijks voor duizenden mensen, zowel professionals (zorg, welzijn en onderwijs) als niet-professionals en heb ik meer dan een miljoen mensen mogen bereiken met het delen van mijn verhaal. Nooit gedacht dat dit allemaal kon voortvloeien with just sharing your story. Dit is de kracht van kwetsbaarheid. Dankbaar!
Kids4Dreams
Sinds 2017 ben ik founder en directeur van Kids4Dreams. We ontwikkelen en verzorgen diverse informele schoolprogramma’s (primair onderwijs) op het gebied van talent-ontdekking en ontwikkeling van de sociale/emotionele-vaardigheden. De missie is om kinderen te boosten in hun persoonlijke ontwikkeling en het versterken van de veerkracht.
Ieder kind verdiend het om zich gehoord te voelen, zich gezien te voelen (ook door elkaar), steun te krijgen wanneer hij of zij dat nodig heeft en dat zijn of haar stem en creativiteit/ideeën ertoe doen. Ik geloof in de filosofie dat als jij je gehoord en gezien voelt, jouw zelfvertrouwen wordt geboost. En zelfvertrouwen is de meest krachtige brandstof die wij als mensen in ons hebben. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat wij tot dingen toe instaat zijn waarvan wij in eerste instantie denken van dat gaat mij nooit lukken, ook betreft het dealen met pittige (levens)ervaringen. Deze brandstof opent werelden!
Bordspel | Is Dat Raar?
Is Dat Raar?
(feat. Gwendolyn Rice)
Hoe gaaf is dat mijn ‘eigen’ bordspel! Op initiatief van stichting De Bagagedrager was er een projectgroep opgericht waar ik onderdeel van mocht zijn. Ontzettend vereerd en dankbaar dat ik samen mocht werken met de andere kanjers van het projectgroep. De missie was het ontwikkelen van een junior versie van het succesvolle bordspel ‘Een Steekje Los?’ en die missie is meer dan geslaagd.
Het ontwikkelen van een bordspel was altijd al een van mijn dromen geweest en die droom is uitgekomen. Een leuk feitje dit bordspel is volledig ontwikkelt samen met een paar honderd kinderen (7 t/m 13 jaar)!
Is Dat Raar? is een bordspel voor kinderen van 7 t/m 13 jaar om spelenderwijs in gesprek te gaan over wat je mee maakt in je leven en wat je daarbij denkt en voelt. Je leert elkaar en jezelf beter begrijpen en ontdekt dat raar zo raar nog niet is.
Ter promotie van het bordspel hebben Gwendolyn (12 jaar en een van de projectleden) en ik een single gemaakt met bijbehorende videoclip .
Ambassadeurschap | Augeo Foundation
Ontzettend trots en dankbaar dat ik sinds eind 2016 ambassadeur ben van deze prachtige stichting. Samen zetten we ons in om ervoor te zorgen dat ieder kind zich gehoord en gezien voelt en steun kan krijgen wanneer het kind het nodig heeft. Augeo richt zich op professionals rond kinderen en ouders en bieden ondersteuning vanuit een visie waarin drie elementen samenkomen; signaleren, samenwerken en steunen.
Spiegelgroep | Rijksoverheid
Sinds eind 2018 ben ik van een van de acht leden van de spiegelgroep ervaringsdeskundigheid van het nationale meerjarenprogramma ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ in opdracht van ministeries VWS, V&J en VNG. Ontzettend vereerd dat ik mag samenwerken met al deze prachtige mensen met een hart van goud.
Menselijke Maatschap
Sinds 2018 ben ik een van de zeven ‘Maten’ in de Menselijke Maatschap. De Menselijke Maatschap is een netwerk van organisatie- en ervaringsadviseurs die ervaringskennis als eerste bron van expertise gebruiken, naast professionele en wetenschappelijke kennis.
Media
Tv-programma | Ode Aan Het Leven (2013)
Flinke Jongen & Danny de Munk – Kleine Jongen
KRO
Spijkers met Koppen (25-11-2017)
Interview met Dolf Jansen en Felix Meurders
BNNVARA | NPO Radio 2
Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen (2019)
Huiselijk Geweld
BNNVARA
Langs de Lijn en Omstreken (2016)
Interview samen met Hameeda voor het boek ‘Help Jezelf’.
NPO Radio 1
De Wereld Draait Door (02-12-2019)
Eva Hoeke over Flinke Jongen
BNNVARA
Interview met Eve Prins (2019)
‘Zelfvertrouwen is de krachtigste brandstof!
Zorg+Welzijn
Conferentie Roermond WTKM (2019)
Terugblik
Beweging Limburg tegen kindermishandeling
Danny’s Bericht Voor Leerkrachten (2020)
‘Jullie maken het verschil, want jullie zijn het verschil!’
Ontwikkeld in het kader van het project van ‘Ieder Kind Geïnformeerd’ van de Rijksoverheid.
Danny’s Bericht Voor Kinderen (2020)
Ontwikkeld in het kader van het project ‘Ieder Kind Geïnformeerd’ van de Rijksoverheid.
Media Impressie
Danny inspireert jaarlijks duizenden jongeren en professionals uit het onderwijs en de ‘preventie wereld’ door het hele land.
Tijdens de lezingen deelt Danny op Storytelling achtige wijze zijn verhaal en vertelt hoe je het verschil kunt maken bij kinderen met een zware morele rugzak.
Ook een lezing aanvragen? Dat kan!
De inspirerende lezingen zijn mooi te combineren met studiedagen en/of bijeenkomsten van het schoolteam, scholenkoepels en samenwerkingsverbanden.
Meer informatie, offerte opvragen of afspraak maken?
Laat het ons weten via het formulier en u krijgt binnen 24 uur van ons een reactie!